Välkomna inte tjuvarna!

Nu är det semestertider. Det kan vara väldigt lockande att lägga ut bilder från bilsemestern eller från en kritvit strand i Thailand. Men hur roligt är det om du kommer hem från semestern och du har haft besök av oinbjudna gäster?

Även om du skulle känna alla dina vänner på Facebook vet du ändå inte vilka inställningar dina Facebookvänner har. Informationen om att du är på semester kan komma i orätta händer. Speciellt om en av dina vänner som vi kan kalla a har inställningen att dennes vänner kan se vad a gillar/kommenterar på FB. Då får b veta att du är bortrest, och b råkar ha fel kontakter, så detta leder till att b:s vänner tar sig friheten att inbjuda sig själva till ditt hem.

Nu är just detta scenario kanske lite långsökt, men man bör ändå vara försiktig. Om man sen också lägger ut inlägg om semestern på instagram och twitter får ännu fler personer veta det. Och varför inte slänga in ett blogginlägg på samma gång? Och då blir det genast ännu värre, då praktiskt taget vem som helst kan läsa din blogg, om du inte har lösenord på den, men det är inte särskilt många som har lösenord på bloggen.

Om dessutom din postlåda är fylld med post som aldrig töms blir det ännu mer lockande för oinbjudna gäster att ta sig friheten att roffa åt sig dina "rikedomar".

Väl hemma från din härliga semester möts du av en trasig dörr. Hela ditt hem är uppochmed-vänt och ditt halsband du fick ärva av din döda mormor är borta. Byrålådorna är utdragna och några ligger på golvet. Kläderna i garderoben ligger huller om buller och är även utspridda på golvet.
Du inser att din kamera med riktigt betydelsefylla foton är borta. Papper med dina bankuppgifter är saknade, och besökarna har med stor sannolikhet också fått med sig ditt personnummer.
Dina sparpengar är också borta.

Med ens ångrar du dig att du la upp den där soliga bilden på Facebook. Varför väntade du inte tills du kommit hem istället? Och varför bad du inte tant Agda att gå och titta till din boning lite då och då?

Du ringer till polisen som kommer fort. Men ändå känns det som en evighet. De går igenom ditt hem för att leta upp något spår som kan ta fast tjuvarna. Men vid det här laget är tjuvarna redan i Norge och har sålt allt stöldgods.

Du kommer aldrig få se de där bilderna i kameran som betyder så mycket, och du kommer aldrig få tillbaka det där halsbandet du ärvde av din döda mormor. Och ditt bankkonto är rensat för längesen. Inte ett öre finns kvar. Tjuvarna hann före, innan du ens upptäckt att pengarna var borta. Du har nu praktiskt taget förlorat nästan allt du äger och har. Hur ska du överhuvudtaget överleva innan nästa lön kommer? Och tänk om tjuvarna nallar även den summan?

Du ringer till försäkringsbolaget, där du inte kan få tillbaka pengar för dina förlorade ägodelarna eftersom det inte finns bevis för att du ägt dessa ting. Men lite pengar får du ändå till att laga ytterdörren. Du får också nedsatt ersättning eftersom du inte hade vidtagit försiktighetsåtgärder, alltså att du hade publicerat inlägget om din semester på sociala medier, och att du inte frågat tant Agda om att titta till din boning.

Men det värsta är ändå att du inte längre vågar bo kvar eftersom någon eller några vet vart du bor, som dessutom har bestulit dig. Du köper dörrlås av pengar dina vänner lånat dig, men rädslan finns ändå kvar. Du ser efter ett bra tag inget annat val än att flytta till en ny bostad. Du känner dig helt enkelt inte tillräckligt trygg för att våga bo kvar.

Du tvingas flytta hem till vänner eller familj, eftersom du inte har råd och möjlighet att ta ett lån till en ny bostad. Du försöker sälja din bostad, men det är ingen som köper den.

Men inför nästa års semester, om du nu har råd, har du i bakhuvudet att låta mobilen vara och inte lägga ut bilden på dig själv i en solstol. Den bilden kan publiceras när du kommit hem igen. Och tant Agda får gärna vattna blommorna åt dig. För aldrig att du vill mötas av ett uppochmed-vänt hem igen efter semestern.
Detta är en påhittad historia. Men jag vet också att det finns väldigt mycket sanning i den.

Vill du hamna i den här situationen? Om ditt svar är nej, bör du nog fundera en extra gång på om det verkligen är värt att lägga upp den där bilden och få massor av likes, till priset av ett förlorat hem och trygghet.
Detta händer med stor sannolikhet varje år. Ändå har vi inte lärt oss ännu att inte lägga ut semesterbilder på sociala medier under tiden då vi fortfarande är bortresta.
Och snälla, be någon titta till din bostad någon gång då och då när du reser bort, och lägg inte ut lockande bilder för oönskade besökare. Det är värt att be grannen eller någon annan vakta, så kanske dina ägodelar får vara i fred.

Välkomna inte tjuvarna!

Kommentera här: