Taizé 2014 del 1

Här kommer den första delen där jag berättar om resan till Taizé, Frankrike.
 
Jag skulle åka till Taizé för att besöka en broderkommunité. Om jag fattat det rätt så är det typ som ett kloster fast det är inte lika strikt som i vanliga kloster. Detta kanske inte låter superkul för en ungdom. Men jag kan säga att det var så mycket roligare än jag trodde. Jag hade förväntat mig att det skulle bli kul, eftersom folk som varit där tidigare åkte med igen. Då borde det ju inte vara tråkigt. Jag kommer återkomma mer om själva kommuniteten i en annan del. Men i den här delen är det mer nerresan som jag fokuserar på. Har så många fler bilder än vad som kommer läggas upp under de här delarna, men tar bara ett urval av bilderna.
 
Resan började ungefär halv nio ifrån Karlstad. Dock var jag uppe mycket tidigare.
 
 Här är jag på morgonen innan jag skulle åka till Karlstad. Kan tillägga att dessa kläder var inte det bästa valet att ha på sig när man anlände till ett 30-gradigt Frankrike. För jag tänkte ju naturligtvis inte på att byta till shorts i bussen. Så fick gå i dessa kläder några timmar i Frankrike innan jag fick möjlighet att byta om. Så det var ganska varmt i början.

 Resan gjordes med buss och det tog cirka 30 timmar. Detta är bussen vi åkte med, och bilden är tagen när vi stannade för lunch i Varberg (tror jag det var). 30 timmar låter långtråkigt och jobbigt men för min del tyckte jag inte alls att det var särskilt jobbigt.
 
Det var lite drygt i Halland när det bara var åker i stort sett och ganska platt, som ni kan se på bilderna ovan. Men när man väl hade kommit över till Tyskland gick tiden fort. Mest för att man sov bort många timmar.
 
Här står vi och väntar på att få gå på färjan mellan Helsingborg och Helsingör.
Och här är vi inne i bildäcket på båten. Kan säga att det var ganska mycket oljud därnere, men man var inte där när båten åkte. Mellan Sverige och Danmark fick man sitta kvar om man ville, men inte mellan Danmark och Tyskland.
Här är vi framme i Danmark, och har precis åkt av båten.
Lite dålig bild men här är Öresund i alla fall. Kan också tillägga att tog alla bilder med mobilen för kameran lämnade jag hemma eftersom den är väldigt otymplig. 
Vet inte riktigt vad detta är för vatten men det är havet i alla fall. Ganska säker på att det inte är Öresund då vi åkt ett bra tag i Danmark när jag tog den här bilden. När vi åkte genom Danmark sov jag även lite grann då jag hade huvudvärk efter en väldigt skumpig färd över havet. Lite konstigt ändå eftersom jag hade armband som är bra mot åksjuka på mig och de brukar fungera. Men tydligen inte den här gången när det regnade och blåste. Men när jag fick i mig en huvudvärkstablett och sov en stund blev det bra igen.
Tyckte att denna bro var lite häftig. Detta tror jag är i Danmark, men är osäker för fanns sånna här broar på fler ställen. 
Här ser man Danmarks kust taget från färjan mot Tyskland.
 
Solnedgång i Tyskland. Och när man fortfarande såg havet såg jag en tjej galoppera i den här solnedgången utefter havet. Det såg härligt ut.
 
Här är en liknande bro i Tyskland.
Den här bilden är jag väldigt nöjd med. Den är tagen igenom ett bussfönster men ändå blev den så bra. Så det är inte så dålig mobilkamera jag har.
Det här är taget ungefär kl. 6 på morgonen om inte ännu tidigare i Frankrike. Det syns väldigt dåligt, men efter vägen var det fullt av småställen och på varje ställe var det alltid en kyrka mitt i samhället och sen var husen byggda runtomkring. I Sverige finns det ju kyrkor inne i städer, men i mindre samhällen finns kyrkan inte mitt i smeten utan de kan ligga lite utanför. Så det var lite skillnad mot Sverige. Och kan säga att det var fantastiskt att slå upp ögonen och se ett sånt vackert landskap och dessutom veta att man äntligen var i ett land man längtat efter att besöka sen cirka 5 år tillbaka. Frankrike är så mycket bättre än vad som beskrivs. I alla fall enligt mig. Man har ju hört väldigt mycket om Paris, men kan säga att landsbygden är så många gånger bättre än Paris. Nu har jag inte varit i Paris, men om man tycker om naturen, så är Frankrike ett fantastiskt land.
Denna bild hamnade uppochner men det funkar ändå. Detta är då min franska frukost som jag var glad över då jag ju kommit till Frankrike, och nu skulle jag få äta en macka som var köpt i Frankrike. Dessutom förstod jag sifforna när kassören sa vad den kostade. Så stolt eftersom jag typ aldrig fattade siffrorna när jag läste franska. Det är väldigt avancerade siffror tycker jag. Ja, lite överdrivet kanske, men jag som sagt gillade Frankrike från första stund.
 

Här sitter vi fast i en betalstation. I Frankrike har de vägtullar så man betalar för att köra vissa sträckor. Och en annan buss vi samåkte med hade våran biljett så vi kunde inte komma igenom. Dessutom hade vi kört fel innan så vi kom till en annan vägtull, men vi lyckades vända.
 
Detta är taget när vi har kommit fram till själva kommuniteten där jag befann mig i en vecka. Och det var lika mysigt där.
 
Och detta väder möttes vi av några timmar senare. Har ju lagt upp en video från ovädret i ett tidigare inlägg så lägger inte upp videon denna gång.
Som man kan se forsade det ner vatten och det var mycket värre än svenska åskskurar.
 
Jag och många fler stod under ett av tälten när det började och jag hade naturligtvis inte min regnponcho i närheten och kan säga att man hade ingen lust att gå ut i det här ovädret. Men det var riktigt obehagligt ändå för det var riktiga dundersmällar och folk skrek i panik och det hade de faktiskt anledning till för det var som sagt obehagligt och speciellt att stå under ett tält. Man hade ju önskat att man varit inne på rummet istället.
Vattnet forsade även in i tältet så man var tvungen att flytta sig längre och längre in så tillslut stod vi omringade av vatten. Men det gav sig ganska snart.
 
 
Här är i alla fall några bilder från resan, men det kommer upp fler bilder i andra delar längre fram.